НИЈЕ ПОЕНТА УМЈЕТИ ЧИТАТИ, ВЕЋ ЗНАТИ ШТА ДА ЧИТАТЕ.

Жак Елул

Препорука

Препоручујемо одраслима неке наслове тренутно актуелне за читање :

 

НАСЛОВ: На Плећима дивова
АУТОР: Стивен Хокинг
ИЗДАВАЧ: Вулкан

 

Који то закони природе владају небесима? Како се планете крећу? Шта их држи у орбити? Ово су питања на која људи већ хиљадама година покушавају да нађу одговоре. Да би се до тих одговора дошло, били су потребни храбри и одважни научници визионари. У илустрованој књизи На плећима дивова сусрешћете се са петорицом таквих визионара: Николом Коперником, Галилејом, Јоханом Кеплером, Исаком Њутном и Албертом Ајнштајном. Оно што ову књигу чини заиста револуционарном јесте то што она садржи кључне одломке из најзначајнијих дела ових научника – и пружа нам могућност да спознамо ум генија и стекнемо увид у њихов начин размишљања. У овој књизи читалац ће наћи одломке из Ајнштајнових Принципа релативитета, потом О револуцији небеских сфера Николе Коперника, Дијалозима у вези с две нове науке Галилеја Галилеија, Хармоније света од Кеплера и Принципиае Исака Њутна.
Ово су дела која су променила ток науке и физику и астрономију из средњег века увеле у савремено доба. Кроз њих се може пратити еволуција науке – од Коперника па до Ајнштајна.
Ова књига је заправо једна прича која потпуно опчињава читаоца. Као што је теоретичар физике Стивен Хокинг у свом уводу приметио, „Коперник и Ајнштајн изазвали су темељне промене у ономе што ми доживљавамо као поредак ствари. Нестало је наше повлашћено место у средишту васељене, нестале су вечност и сигурност, као и апсолутни простор и време.“

 

 

НАСЛОВ: Антологија Јунг – Човек и душа
АУТОР: Карл Густав Јунг
ИЗДАВАЧ: Дерета

Антологија Јунг од огромног је значаја, како за стручњаке, тако и за лаике који имају аутентичну потребу да се упознају са Јунговим делом. Уједно, она је драгоцена допуна оним Јунговим делима који су до сада код нас преведена.
Сакупљач: Јоланда Јакоби

 

 

 НАСЛОВ: Спас
АУТОР: Исидора Бјелица
ИЗДАВАЧ: Лагуна

Брутално искрен запис са ивице смрти.

Ништа, баш ништа на овом свету није случајно и све се дешава са разлогом...

Спас је моја лична мала иницијацијска књига, моја голгота, пут мог телесног страдања и напор ка душевном васкрсењу... Уз сваки бол, уз сваку тугу, иде и ново откривање среће, радости, благодати коју сам нажалост била загубила због свог немара и тако добила ово најтеже искушење...

Нова књига Исидоре Бјелице је запис душе у најтежим тренуцима, брутално искрен испис осећања и мисли књижевнице од оног тренутка када је сазнала да болује од неизлечиве болести... Она је и литерарни холограм њене душе и лутања тела са најтежом дијагнозом које потрага за спасом води преко Париза, Флориде, Индије, Шри Ланке до чудесног острва Егина, дома Светог Нектарија, православног свеца, исцелитеља неизлечивих болести.

Први део књиге чине записи са ивице смрти описани са искреношћу која оставља без даха. Записе одликују заслепљујући удар емоција али и хумора и самоироније пред открићима сопствених граница, храбрости и снаге...

У другом делу књиге налазе се савети о исхрани и алтернативним методама лечења до којих је књижевница дошла трагајући за леком против опаке болести – леком који није намењен само болеснима већ и онима који не желе никада да се разболе. Исидора Бјелица је сабрала и резимирала све што се може наћи од Истока до Запада и све што су велики мајстори оријенталне медицине чували за себе. Ово је и збирка рецепата за чишћење организма од свих отрова, али и формула за одбрану од стреса и хармонизацију организма.

Спас је ултимативна књига за спасење тела и душе која не може да се пореди ни са једном другом књигом по искрености, емоцијама али ни великом броју тајни и рецепата које ауторка открива...

 

 

НАСЛОВ: Можда небо зна
АУТОР: Гијом Мусо
ИЗДАВАЧ: Вулкан

Очаравајућа прича препуна магије, напетости и љубави.

Најтеже од свега није пронаћи љубав, већ сачувати је...
Жилијет и Сем није требало да се сретну. А камоли да се заљубе једно у друго.
Једне зимске вечери у самом срцу Бродвеја, лепа Францускиња Жилијет сусреће Сема, младог педијатра из Њујорка. Плашећи се да ће га разочарати, она му прећуткује да се бави разним необичним пословима док се заноси сновима да ће једног дана постати славна глумица. С друге стране, из страха да ће се везати за њу, Сем се претвара да је ожењен, иако је његова жена недавно умрла.

Упркос обостраним лажима, они ће се заљубити и провести страствен, незабораван викенд. Ипак, Жилијет мора да се врати у Париз, а Сем одлази за њом на аеродром, како би је спречио да оде. У том пресудном тренутку, када је судбина могла да се промени, он не уме да пронађе праве речи да је задржи поред себе.
Тек што је Жилијетин авион узлетео, експлозија одјекну небом.
Сем је очајан, јер је још једном остао без вољене жене. Али он не зна да њихова прича ни изблиза није завршена…

 

НАСЛОВ: Сиви Вук – Бекство Адолфа Хитлера
АУТОР: Сајмон Данстен, Џерард Вилијамс
ИЗДАВАЧ: Октоих

Британски новинари Џерард Вилијамс и Сајмон Данстан објавили су теорију поткрепљену "невероватном количином доказа", да Адолф Хитлер није умро у бункеру у Берлину, већ као старац у Јужној Америци.

Иако се већина историчара слаже да је Хитлер извршио самоубиство у бункеру у Берлину 1945. године, Вилијамс и његов коаутор на књизи "Сиви вук - Хитлеров бег", тврде да њихово истраживање, засновано на новим, класификованим документима и форензичким тестовима, то доводи у питање.

 

Библиотека

 

 

Ништа на свијету није тако добро подијељено људима као здрав разум, јер свако мисли да га има довољно.

- ДЕКАРТ -