КЊИГА НИЈЕ ХРАНА, АЛИ ЈЕ ПОСЛАСТИЦА.

Тин Ујевић

Читаоница

 

Тротомна монографија Срби-великани светске науке посвећена животу и делу српских научника Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића.
Монографија о Миланковићу, коаутора Славка Максимовића, Данице Спасове и Славице Бајић, под називом `Милутин Миланковић – Путник кроз васиону и векове` обухвата све значајне фазе живота и сва значајнија дела овог славног српског и светског научника, утемељивача модерне климатологије, који је свету познат по теорији ледених доба и као аутор најпрецизнијег астрономског календара.
Монографија о Пупину аутора Драгољуба Мартиновића под називом `Михајло Пупин – Резонанса ума и срца` ослоњена је на Пупинову аутобиографску књигу `Од пашњака до научењака`, а његов инспиративни живот описан је са пуно емоција и литерарног афинитета. Пупинове научне радове из области математике и физике аутор је приказао без једначина, јасним и широј читалачкој публици разумљивим језиком.
Монографија о Тесли аутора др Велимира Абрамовића под називом `Никола Тесла – Светлост која се не гаси` говори о још увек несхваћеном генију чије се име данас везује углавном за такозвану Теслину завојницу, Теслин калем, индукциони мотор и међународну јединицу за мерење јачине магнетног поља, док су многе чињенице о његовом животу и необичном стваралачком дару пале у заборав. У монографији су хронолошки обухваћени: породично порекло, живот, рад, експерименти, патенти, тајанствени догађаји о којима су остала веродостојна сведочења која отварају перспективу у будућност развоја савремене науке коју је започео Тесла а ми тек треба да схватимо.

 

Ово капитално дело подељено је у три монографије:
- Ризнице уметности
- Природни резервати
- Старе цивилизације

Ризнице уметности:
Књига представља 100 одабраних места од културне и архитектонске вредности. Представљен је знатан број историјских градских језгара ( Венецја, Авињон, Каиро), сакралних места ( Ватикан, Мајдан Имам) индивидуалних здања од посебне важности (Таџ Махал, Версај) до места значајних у индустријском развоју.

Природни резервати:
У њој је дат географски опис заштићених области света: Европе ( делта Дунава, чуда Руске федерације, национални парк Дањана), Азије ( велелепни паркови Далеког истока и резервати Непала), Африке од планина Вимнга до Зимбабвеа. Представљена су оба америчка континента и Океанија са аустралијским пустињама и хиљадама пацифичких острва.

Старе цивилизације:
Описује 100 од укупно 188 археолошких паркова на листи светске баштине, из 66 земаља са пет континената. Приказана је историја о човеку и његовим културама од освита човечанства до најновијих остварења цивилизације.


 

Први пут после Вуковог српског рјечника (штампаног пре 155 година) објављен је једнотомни речник српског језика. На 1500 страница налази се око 85000 речи објашњених, акцентованих и с правописом усклађених.

   Одломак из предговора: „Матица српска предаје у руке читалаца дуго најављиван и очекиван једнотомни описни Речник српског језика... Речник српскога језика одједном у пуном сјају открива велико богатство српске књижевнојезичке лексике, сложеност и испреплетаност стотина хиљада значења речи и разноликост сфера њихове употребе. Намјењен је свима који говоре и пишу српским језиком или га уче и проучавају, а верујемо да ће од посебне користи бити ђацима, студентима, преводиоцима, новинарима, књижевницима, лингвистима, лексикографима и страним славистима (србистима)...“
Речник српскога језика урадилису водећи стручњаци Института за српски језик САНУ и сарадници Одбора за стандардизацију српског језика: Милица Вујанић, Даринка Гортан-Премк, Милорад Дешић, Рајна Драгићевић, Мирослав Николић, Љиљана Ного, Васа Павковић, Милица Радовић-Тешић, Никола Рамнић, Рада Стијовић и Егон Фекете.
Велика тематска енциклопедија Ларус у два тома је свеобухватна тематска енциклопедија савремене концепције и начина излагања. Велика тематска енциклопедија на 1412 страна представља на занимљив и приступачан начин укупна досадашња знања о човеку и свету у којем живи. Свакој области посвећен је засебан и исцрпан текст. Више од 3500 чланака, 700 графички издвојених текстова, 600 малих речника који непосредно објашњавају и тумаче стручне и мање познате изразе, 700 упутница на допунске текстове, 1000 табела, 4200 илустрација у боји, 400 географских, историјских и економских карата, општи индекс који обухвата 23000 одредница са 33000 референци.
Ово је јединствена енциклопедија, како у издавачкој продукцији издавачке куће Larousse, тако и у енциклопедијској делатности у нашем издаваштву.